Terméktörténet

A Fő termékünk menüpontban ismertetett funkciólista természetesen a TRASSET rendszer jelenlegi állapotát tükrözi. Nem volt ez mindig így – a fejlesztés története közel 20 évre nyúlik vissza.

2003-ban a vállalati treasury (azaz likviditás-kezelési) szoftverre való igényt kiszolgálandó építettük fel a TRASSET-et, a banki treasury rendszerekkel való tapasztalatainkat felhasználva. Ennek a kiindulási alapnak a nyomai ma is nyilvánvalók az applikációban.

A kezdeti fejlesztés második meghatározó aspektusává egy Front Office funkcionalitás kialakítása vált, egy már meglévő Back Office (továbbiakban: BO) rendszer mellé. A BO rendszer hiányosságai miatt limit modult is készítenünk kellett – akkor pedig már a Front és Back Office közötti szakadékot sem hagyhattuk üresen. A meglévő BO-ból kaptuk a tranzakciókat, de ki kellett alakítanunk egy teljes saját BO funkcionalitást – ez azonban a treasury fejlesztési irány miatt így is, úgy is szükséges lett volna.

Az ezt követő projektek keretein belül tovább bővült a TRASSET Front Office funkcionalitása, miközben a Back Office is kezdte elérni, alapszolgálatatásait tekintve, a jelenlegi szintet.

Hamarosan egyre több home-banking rendszerrel kellett kapcsolatba lépnünk ügyfeleink gyorsan növekvő száma miatt.

Idővel a vállalati treasury és alapkezelő cégek mellett biztosítótársaságoknál is felmerült az igény egy saját rendszerre, a növekvő számú unit-linked portfóliójuk kezeléséhez. Így történt, hogy biztosítói tevékenységekre kiélezett elemek is beépültek a TRASSET-be – például a tartalékfelosztás, illetve a saját és kötvényesi rész külön kezelése a könyvelési modulban.

Ahogy növekedtünk, szükségessé vált, hogy elő tudjuk állítani az IFRS/IRS könyvelési előírásait a konszolidált könyveléshez (lévén ez standard a nemzetközi vállalatok anyacégeinél), ráadásul különböző igényeknek megfelelve. A könyvelő modul idővel egyre összetettebbé vált (tartós leértékelés, annak visszaírása és hasonló funkciók kerültek a TRASSET-be).

A magyarországi értékpapírkereskedelem természetes bővülése miatt a rendszerhez folyamatosan új ügylettípusokat adtunk: ETF, CFD és egyéb derivatíváik, tőkeáttételek kezelését, stb.

Nem sokkal az ezredforduló után új szereplő jelent meg a hazai piacon: a letétkezelők. Gyakorlati szempontból nem jelentettek kihívást, csak a méretek változtak. Szükségessé vált az automatizált tömeges riport előállítás, valamint a kapcsolódás banki rendszerekhez. Az értékpapír adásvétel műveletek mellé bekerültek a „corporate action”-t támogató funkciók.

Egy európai ügyfelünk számára fejlesztettük ki a retail modult, ami a teljes országos hálózaton teszi lehetővé az értékpapír kereskedelmet, több száz munkahelyen egyszerre teljes funkcionalitással, akár 64 kbp hálózati kapacitással.

Biztosítói ügyfeleink száma gyors ütemben gyarapodott, akárcsak az alapkezelőké.

2009. nagy ugrást jelentett számunkra a világ más kultúrköreibe: megtanultuk az iszlám banki rendszert. Ennek a külföldi projektnek a keretén belül bővítettük a TRASSET-et. Megvalósítottuk a termékekkel (comodity) való üzletelést a rendszerben. A retail modul helyi igényekhez való alakítása alkalmassá tette a TRASSET-et, a Szaud-Arábiában való alapkezelői tevékenység végzésén túl, a teljes retail nyilvántartásra is.

Ekkortájt adódott lehetőségünk egy szomszédos állam nemzeti banki treasury rendszerének fejlesztésére. Ugyanitt a pénzügyminisztérium államkötvény kibocsátási/nyilvántartási rendszerét is megvalósítottuk (ami olyan egyedi megoldásokat kívánt, hogy azokat a fő termék funkcionalitásainak listájához nem is adtuk hozzá). Ekkor kerültünk kapcsolatba a Varitron rendszerrel, illetve szállítójával, a Ramasoft Kft.-vel, akikkel azóta is rendszeresen együttműködünk. Több hazai partnerünknél  közvetlenül összekapcsoltuk a két rendszert.

További nagy nemzetközi projektekben volt részünk az ezt követő években – alapkezelői BO szállítása Malajziába, államadósság-kezelő rendszer szállítása a Fülöp-szigetekre, biztosítói rendszer szállítása Indonéziába. Ezek a projektek az anyacégünk irányítása alatt valósultak meg – a fejlesztéseket azonban mi végeztük.

A 2017-es év hozta el a lehetőséget, hogy itthon is telepíthessünk retail modult. Teljes KELER integrációt építettünk az ügyfélszámla vezetésbe, új MNB riportokat implementáltunk, kialakítottuk a Partner portált (csak az interface-t szállítottuk, magát a portált az IRF készítette és működteti). A projektnek 2018-ban lett vége, addigra sikerült ügyfelünknek minden szükséges engedélyt megszereznie.

A 2017-18-as időszak során hatalmas növekedést sikerült elérnünk: tíz új ügyfelünk lett – közülük kilenc ingatlan alap (egyelőre mindnyájan zártkörű alapok). Az új rendszerigény kialakításakor a logikus lépés az volt, hogy meglévő ingatlan modulunkat aktualizáljuk. A projekt a mai napig folyamatos, magas prioritással, hiszen új ügyfeleink szükségleteit igyekszünk a lehető leggyorsabban kielégíteni.

Ekkor lehetőségünk nyílt arra is, hogy az egyébként saját céljainkra fejlesztett számlázó modult összekössük az alapkezelői rendszerrel (lévén ugyanaz az infrastruktúra) – így olyan rendszert tudunk adni egy kisebb alapkezelőnek, amely tevékenységének több mint 90%-át képes kiszolgálni.

Ugyancsak ezen növekedés keretein belül alakítottuk ki a jelenlegi TRASSET használati struktúrát. A végleges licensz vásárlása mellett ma már bérleti konstrukciót is kínálunk. Több ügyfelünk választotta ezt az opciót, hiszen így a kezdeti beruházások minimálisra csökkenthetők részükről. Ebben a konstrukcióban mi állunk szerződéses viszonyban az ügyféllel, miközben alvállalkozóinkon keresztül biztosítjuk a megfelelő szerver kapacitást (az e téren vezető cégen, a RackForesten keresztül), valamint a szerverek üzemeltetését (az InfoComplex segítségével). Az így kialakított IT infrastruktúra kialakításában és karbantartásában (mentések, frissítések, stb.) aktívan részt tudunk venni – amely szolgáltatásunkat az MNB is jó szívvel fogadja, hiszen a kritikus tevékenységeket így hozzáértő szakemberek végzik. Mindemellett még az alapkezelő dokumentációjának kialakításában is segítséget tudunk nyújtani.

Jelenleg ügyfeleink rendszereinek folyamatos korszerűsítése az egyik fő, folyamatos projektünk: a régebbi 10-es és 11-es infrastruktúráról az újabb 12-esre állítjuk át a környezeteket.

A nagy projektek mellett azonban nem hanyagoljuk el az új törvényi szabályozásokban megjelenő módosult, vagy teljesen új riportok implementációját sem. Ezeket (az ügyfelek elvárásainak megfelelően) a bankoknál szokásos decemberi verziófagyasztások kellős közepén kell, hogy élesítsük – miközben maga a riport, annak kitöltési útmutatójával november végén jelenik meg végleges formájában. Nem egyszerű helyzet, de eddig mindig túléltük. A partnereink is. 😊